Programma's

Duurzaamheid

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.

Doelstelling 1: Energieverbruik gebouwde omgeving in 2050 met 35% afgenomen t.o.v. 2020, alle mogelijkheden voor duurzame energieproductie zijn benut en energie-infrastructuur is aangepast op duurzame bronnen.

  •  Mogelijke deelname Stedin: besluit genomen geen deelname in Stedin (raadsbrief van 20 december 2023 ).
  •  Start buurtaanpak blok 1 en vervolgonderzoek aardgasvrije wijkaanpak: Blok 1 is gestart in meerdere wijken (raadsbrief 27 juni 2023 ).
  • In 3000 tot 5000 woningen zijn energiebesparende maatregelen toegepast: raadsbrief, 18 december 2023 ).
  • Onderzoek mogelijkheden ontwikkelbedrijf: Uitgevoerd (raadsbrieven 7 juni en 27 juni 2023)   Uitvoering geven klimaatberaad: Het Klimaatpanel is opgestart. Er zijn vijf bijeenkomsten met het Klimaatpanel geweest.Met de volgende thema’sx: Energie besparen, Groene stad, Buurtaanpak aardgasvrij, mobiliteit en de Klimaatvisie.

Doelstelling 2: Utrecht werkt aan een gezonde, stillere en veilige leefomgeving.

  • Actieprogramma Utrecht Circulair 2020-2023: is uitgevoerd. De Visie Utrecht circulair 2050 is vastgesteld door het college en er is een start gemaakt met de beleidsnota Utrecht circulair 2030.
  •  Compenserende voorwaarden: het is gelukt om meer maatregelen tegen geluidoverlast te realiseren dan wettelijk verplicht is door aan te sturen op een ambitiewaarde lager dan de wettelijke grenswaarde, zoals in het hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord.  
  • Geluid en Trillingen: de beleidsnota Geluid en Trillingen is ter besluitvorming aan de raad aangeboden.
  • Geluidniveau: onze maatregelen op gebied van geluid en trillingen dragen bij aan het realiseren van ons streven naar een maximaal geluidsniveau van 63 dB, strenger dan de wet voorschrijft.
  • Verbeteren bestaande geluidknelpunten: op verschillende (delen van) wegen is de maximumsnelheid aangepast van 50 naar 30 km/u. Bijvoorbeeld op de Van Heuven Goedhartlaan, de Neckardreef en de Keulsekade. Voor de herinrichting van de Taagdreef en Rhônedreef is besloten om stille klinkers te gaan toepassen. Met de herinrichting van de westelijke stadsboulevard zijn veel rijstroken ingeruild voor groene invulling en zijn bijvoorbeeld de Cartesiusweg en de St. Josephlaan voorzien van een geluidreducerend wegdek.
  • Grenswaarden trillingen: bij projecten zoals de Thomas à Kempisplantsoen en het hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord zijn in het bestemmingsplan grenswaarden voor trillingen opgenomen.
  • Omgevingsveiligheid: de beleidsnota is in 2023 ter besluitvorming aan de raad aangeboden.
  • Luchtmaatregelenpakket: zie programma Bereikbaarheid.
  • Schone Lucht Akkoord: we werkten samen met de Rijksoverheid, provincies en gemeenten aan verdere verbetering van de luchtkwaliteit. De nadruk lag op verschoning van de binnenvaart en mobiele werktuigen, en vermindering van houtstookemissies.

Doelstelling 3: Een schone bodem en regie op de ondergrond dragen bij aan gezond stedelijk leven.

  • Gezonde levende bodem: we hebben een eerste verkenning naar bodemleven bij diverse typen groen gedaan.
  • Draagvlak partners: we namen deel aan gebiedsteams en organiseerden de “Twee Weken van de Ondergrond”. We betrokken ook externe partners bij het opstellen van de Visie ondergrond.  
  • Inzicht kennisbank: het 3D model van de ondergrond is verder uitgebouwd.
  • Bestemmingsplan archeologische waardenkaart: de geactualiseerde archeologische waardenkaart en bijbehorende regels zijn ondergebracht in het chw bestemmingsplan Algemene regels dat op 2 februari 2023 door uw raad is vastgesteld. In het kader van de Omgevingswet is de geactualiseerde archeologische waardenkaart geborgd in beheer (IPM) met onderliggende kenniskaarten.
  • Ontwikkelen innovaties: het 3D model van de ondergrond (ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Amsterdam) draagt bij aan deze doelstelling.   

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.

Doelstelling 1: Energieverbruik gebouwde omgeving in 2050 met 35% afgenomen t.o.v. 2020, alle mogelijkheden voor duurzame energieproductie zijn benut en energie-infrastructuur is aangepast op duurzame bronnen.

  •  500 woningen in Overvecht- Noord van het aardgas af: Deze activiteit is niet geheel volgens plan uitgevoerd, omdat het maken van afspraken over het duurzame warmtealternatief voor Overvecht Noord Aardgasvrij niet zijn afgerond in 2023 (raadsbrief, 3 november 2023 ). Via de wijziging van het bestemmingsplan (onder de Crisis- en Herstelwet), zijn in 2023 ruim 350 woningen van het aardgas gegaan door elektrisch te gaan koken.  
  •  Plan van aanpak gereed voor bedrijventerreinen aardgasvrij: Deze activiteit is niet volgens plan uitgevoerd, omdat er meer tijd nodig was om ondernemers te betrekken bij het opstellen van het plan van aanpak. In het voorjaar van 2024 is het plan van aanpak gereed.  
  • publieke rol in warmtenetten: Deze activiteit is niet volgens plan uitgevoerd omdat er meer tijd nodig was voor het opbouwen van de benodigde kennis over publiek- private samenwerkingen en de busines case voor warmtesystemen. In 2023 is deze kennis opgebouwd, evenals ervaring opgedaan met het uitgeven en beheren van concessies voor warmte-koudesystemen voor nieuwbouw en zijn we met Eneco in gesprek onder welke voorwaarden ze met de gemeente samen willen werken in een publiek-privaat warmtebedrijf, zoals de aangekondigde wetgeving vraagt. We verwachten in 2024 onze publieke rol in warmtenetten te kunnen bepalen.  
  • Realiseren zonnepark geluidswal A12: Deze activiteit is niet volgens plan uitgevoerd omdat in 2023 duidelijk werd dat Sunrock het zonnepark geluidswal A12 niet conform vergunning en de bieding in de gunning kon realiseren. We ronden het onderzoek naar de stappen die we kunnen zetten in 2024 af, omdat we nog steeds de wens hebben om op deze geluidswal een zonneveld te realiseren (raadsbrief 19 oktober 2023 ). 
  •  Planologische besluitvorming voor windmolens Rijnenburg en Reijerscop. We voeren deze activiteit niet volgens plan uit omdat de verwerking en afronding van het definitieve bestemmingsplan meer tijd kost dan verwacht door nieuwe informatie. In 2023 heeft het Ontwerp bestemmingsplan windpark Rijnenburg en Reijerscop ter inzage gelegen en commissie m.e.r. heeft advies uitgebracht (raadsbrieven 26 mei 2023 en 8 september 2023 ). We ronden de beantwoording van de zienswijzen nu af en leggen in 2024 het definitieve bestemmingsplan voor. 
  • In 3000 tot 5000 woningen zijn energiebesparende maatregelen toegepast: We weten niet of dit gehaald is omdat een deel van de mensen ook zelf maatregelen toepast, en we niet van deur tot deur inventariseren. Wat we bereikt hebben met onze gemeentelijke acties is te lezen in: raadsbrief , 18 december 2023).

Doelstelling 2: Utrecht werkt aan een gezonde, stillere en veilige leefomgeving.

  •  Beleidsnota Luchtkwaliteit: Eind 2023 is besloten deze nota uit te breiden met een maatregelenvoorstel, waardoor de nota minimaal een half jaar vertraging opgelopen heeft. Onderzoek naar (kosten)effectieve luchtmaatregelen is gestart.
  • we beoordeelden circa 150-200 bouwaanvragen, waarbij we toetsten of de onderbouwing aan de eisen voldeed voor het verlenen van de omgevingsvergunning (bijvoorbeeld op gebied van stikstofdepositie).

Doelstelling 3: Een schone bodem en regie op de ondergrond dragen bij aan gezond stedelijk leven.

  • Visie Ondergrond: Het opstellen van de visie vroeg meer tijd dan verwacht. Hierdoor kon de visie in 2023 nog niet ter inzage worden gelegd, zoals gecommuniceerd in de Raadsbrief van 4 april 2023 .
  • Extra activiteit: we werkten aan de Bodembelastingskaart voor Ontplofbare Oorlogsresten.
  • Extra activiteit: de PFAS sanering op de Sartreweg is in voorbereiding; in samenwerking met de Universiteit Utrecht zijn we een ‘living lab’ over PFAS gestart; we gaven opdracht voor historisch onderzoek naar nog onbekende PFAS-aandachtslocaties.
  • We onderzochten nieuw aangetroffen verontreinigingen; een bodemsanering op een moestuincomplex is in voorbereiding; de bodemsanering van het BEFU-terrein is uitgevoerd.
  • Bodem beschermen lood en gebiedsgericht grondwaterbeheer: het uitvoeringsprogramma voor lood is in concept gereed. Ook zijn we gestart met het opstellen van bodemenergiebeleid en met het actualiseren van het Gebiedsplan gebiedsgericht grondwaterbeheer.
  • Overdragen taken RUD: dit kost meer tijd dan verwacht. De overdracht van bodemtaken naar de RUD is (gefaseerd) voorbereid.
Deze pagina is gebouwd op 12/03/2024 10:24:37 met de export van 06/18/2024 10:16:53