Programma's

Duurzaamheid

We ondersteunen bewoners en bedrijven bij het isoleren van hun gebouwen om energie te besparen. We hebben een breed aanbod om hen te ondersteunen in de stappen die ze daarvoor kunnen nemen; van energieadviezen t/m duurzaamheidsleningen. We werken samen met de partners in de stad door de energie-infrastructuur aan te passen en de overgang van duurzame energiebronnen binnen de gemeentegrenzen mogelijk te maken. Dit ligt in lijn met de afspraken die gemaakt zijn in het nationale klimaatakkoord en sluit aan bij internationale klimaatdoelstellingen. Bij het realiseren hiervan zijn we wel afhankelijk van actiebereidheid van externe partijen, wet en regelgeving van het Rijk, en voldoende financiële middelen zodat de energietransitie voor het merendeel van de bewoners betaalbaar is.

Wat hebben we bereikt in 2023?
De klimaatcrisis vraagt om stevige maatregelen.
De doelstelling bestaat uit drie onderdelen waarvan in 2023 voor zowel onderdeel 1 ‘het verlagen van het energieverbruik’ en onderdeel 2 ‘alle mogelijkheden voor duurzame energieproductie’ flinke stappen voorwaarts zijn gezet. Het programma besparen heeft mede door de hoge gasprijzen een flinke boost gekregen, er zijn meer energieboxen (3015), duurzaamheidsleningenleningen (403) en adviesgesprekken (808) verstrekt dan het jaar 2022. Met middelen van het Rijk zijn daarnaast sociale huurwoningen sneller geïsoleerd (1115), is een witgoedregeling koelkast voor U-pashouders uitgevoerd (983) en met dank aan de middelen van de provincie Utrecht hebben 302 woningeigenaren met een laag inkomen spouwmuurisolatie gekregen. Met een voucherregeling voor het MKB zijn 105 bedrijven geholpen bij het isoleren van hun pand. In september 2023 is het eerste zonnepark Meijewetering geopend. Voor Ockhuizen is het IPVE vastgesteld (november 2023) en voor de windmolens Rijnenburg is het bestemmingsplanprocedure voorbereid, zodat het vaststellingsproces in 2024 kan starten.  
Voor onderdeel 3 ‘aanpassen energie-infrastructuur aan duurzame bronnen zijn op diverse vlakken stappen gezet bijvoorbeeld voor een verkenning naar een actieve rol, het nemen van oplossingsgerichte maatregelen ten aanzien van netcongestie in een uitvoeringsprogramma en is in de buurten Kanaleneiland Zuid, Wilhelminapark/Oudwijk, Oog in Al en Dichterswijk/Rivierenwijk
met de Buurtaanpak Aardgasvrij gestart. Het is nog niet gelukt om tot afspraken over een duurzaam warmtealternatief voor Overvecht Noord te komen. In 2024 streven we de benodigde afspraken hiervoor af te ronden.

Deze pagina is gebouwd op 06/18/2024 10:32:04 met de export van 06/18/2024 10:16:53