Programma's

Openbare ruimte en groen

We hebben vanuit de wet een aantal specifieke zorgplichten op het gebied van water en riolering. Zo zamelen we vuil afvalwater in en transporteren het naar de rioolwaterzuivering zonder overlast voor mens, dier en omgeving. Ook werken we aan het voorkomen van overlast door extreme neerslag of extreme droogte. Samen met de waterschappen dragen we zorg voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in de stad. Voor al deze taken heffen we een specifieke belasting: de riool- en waterzorgheffing.
Tot 2050 vervangen we bijna 500 km riolering. Hierbij scheiden we afval- en hemelwater en richten we de openbare ruimte klimaatbestendig en dus groener in. We stimuleren anderen dit ook te doen door te informeren, faciliteren en subsidiëren. Daarnaast zetten wij ons in om met de waterschappen in 2027 de waterkwaliteitsdoelen volgens de Kaderrichtlijn Water te realiseren.  

Wat hebben we bereikt in 2023?

  • Het rioleringssysteem heeft gefunctioneerd zoals beoogd. Afval- en hemelwater zijn ingezameld en er was geen wateroverlast bij extreme neerslag.
  • We zien, ondanks onze inspanningen, een toename in het aantal meldingen van urgente waterkwaliteitsproblemen en grondwateroverlast. Dat komt doordat het het warmste en natste jaar was sinds het begin van de metingen van het KNMI in 1901. Januari, oktober, november en december waren uitzonderlijk nat, met veel grondwateroverlastmeldingen tot gevolg. Daarentegen was de zomer erg droog, met name in juni, waardoor er meer urgente waterkwaliteitsproblemen dan in voorgaande jaren waren.
  • We liggen niet op schema om in 2050 500 km riolering te hebben vervangen. Doordat we bij projecten streven naar het gelijktijdig vernieuwen van de openbare ruimte en deze klimaatbestendig en circulair willen maken, is er vaak meer voorbereidingstijd nodig. Ook ontbrak het aan voldoende uitvoeringscapaciteit. 
Deze pagina is gebouwd op 06/18/2024 10:32:04 met de export van 06/18/2024 10:16:53