Programma's

Openbare ruimte en groen

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.

Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  • Uitvoering achterstallig onderhoud: we hebben dit jaar iets meer dan 1/10 deel van het in de nota Beheer Openbare Ruimte vastgestelde achterstallig onderhoud weggewerkt. Daarmee hebben we in 3 jaar tijd totaal ruim 4/10 van het achterstallig onderhoud weggewerkt.
  • Samenwerking met vrijwilligers: we hebben de begeleiding van en samenwerking met de vrijwilligers verbeterd. Daarvoor hebben we bijna 10.000 bewoners voorzien van materiaal voor het schoonmaken van de openbare ruimte, voor zelfbeheerders een afsprakenkader gemaakt en een website gelanceerd waarop alle mogelijkheden voor zelfbeheer op een rij staan. Handhaven algemene regelgeving en voorschriften vergunningen: ten opzichte van 2022 hebben we de handhaving op bijplaatsingen en toezicht op het water geïntensiveerd.
  • Programmeren herstel van schade aan monumentale wervengebied, intensiveren beheer, voorkomen van schade en onveilige situaties, beter invullen van de burenplicht en maatschappelijke zorgplicht: er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt met keldereigenaren en er is een wervenberaad gestart waardoor we burenplicht en maatschappelijke zorgplicht invullen.

Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  •  Stimuleren nuttig gebruik hemelwater en het ter plaatse verwerken: de activiteiten uit het programma Waterproof030 zijn uitgevoerd en met de raadsbrief Aanpak groen-blauwe daken is de toezegging uit het Coalitieakkoord afgerond.
  • Beheren en onderhouden watergangen: we hebben watergangen conform de planning gebaggerd, waardoor ze naar verwachting weer minimaal acht jaar op de gewenste diepte zijn.
  • Waarborgen gemeentelijke watertaken: bij bouwplannen, gebiedsontwikkelingen en bij herinrichtingen hebben we dat gewaarborgd via gebiedsteams, (integrale) projectteams en door plantoetsing bij vergunningaanvragen.

Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.

  • Kansen voor groen en biodiversiteit: we hebben kansen benut onder andere in Park Paardeveld, Kanaal- en Damstraat, Orinocodreef en in straten, pleinen en hoven in Rivierenwijk, Noordwest en Overvecht.
  • Goede en snelle hulpverlening aan hulpbehoevende dieren samen met de Dierenbescherming: De raad is hier per brief over geïnformeerd. Daarnaast oefenden we invloed uit op de manier waarop eigenaren afstand doen van hun huisdier via preventieve voorlichting. We stelden ook een nieuwe beleidsregel voor natuur- en milieueducatie en -communicatie vast waarin we aandacht gaven aan educatie over dierenwelzijn. De raad is ook hier per brief over geïnformeerd.
  • Meerjarenprogramma Groen: de resultaten zijn terug te vinden in het Duurzaamheidsverslag en de bijlage Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR).

Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.

  • Scheiden afval zoals GFT, oud papier en karton: we hebben ervoor gezorgd dat dit gescheiden kon worden ingezameld.
  • Voorkomen afval: dat deden we met het opt-in systeem en het promoten van de wasbare luiers.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.

Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  • Uitvoeren groot onderhoud- en vervangingsprojecten: we hebben projecten gestart of uitgevoerd op basis van de MJIP 2023-2027 , waarbij we met ontwikkelend beheer ook een bijdrage hebben geleverd aan gemeente-brede opgaven voor een gezond stedelijk leefklimaat. Door onvoldoende uitvoeringscapaciteit zijn er ook projecten nog niet gestart.

Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  • Beheren en onderhouden van het gemeentelijk rioolstelsel, rioolgemalen en drainagestelsel: dit is niet geheel volgens plan uitgevoerd omdat het reinigen en inspecteren van de assets afvalwater en hemelwater deels uitliep.
  • Programmeren, voorbereiden en uitvoeren van groot onderhoud, vervangingen en verbeteringen aan het water- en rioleringssysteem: dit is niet volgens plan uitgevoerd doordat bij een integrale aanpak de voorbereidingstijd langer was en door beperkte uitvoeringscapaciteit. We hebben ongeveer de helft van de geplande projecten niet uitgevoerd.

Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.

  • Niet van toepassing.

Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.

  • Niet van toepassing.
Deze pagina is gebouwd op 06/18/2024 10:32:04 met de export van 06/18/2024 10:16:53