Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.
Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.
- Transitie beheerorganisatie: om onze openbare ruimte ontwikkelend te kunnen beheren hebben we onze gereedschapskist met instrumenten verder gevuld. Een normkostenmodel is opgeleverd, het MJIP is doorontwikkeld en werkprocessen en beleidsstructuur zijn uitgewerkt. Ook is een veranderplan opgesteld en is door middel van training en leersessies gewerkt aan de benodigde verandering in de organisatie.
- Breder gebruik begraafplaatsen: we zetten in op groene ommetjes en verhuur van gebouwen.
Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.
- Klimaatbestendige stad: bij projecten die de gemeente of initiatiefnemers uitvoeren was het klimaatbestendig maken en houden van de stad een uitgangspunt.
- Circulair water- en rioleringssysteem: met onze onderhouds- en vervangingsprojecten richtten we ons ook op het leveren van een bijdrage aan het circulair maken van het water- en rioleringssysteem door onder andere het verminderen van drinkwaterverbruik, het vasthouden van minimaal 90% van de jaarlijkse neerslag voor hergebruik en infiltratie op de plek waar het valt, het scheiden van vuile en schone waterstromen en het hergebruiken van grondstoffen en materialen.
- Aanpassen water- en rioleringssysteem aan groei van de stad: bij investeringsprojecten houden we ook rekening met het toekomstig afvalwateraanbod.
- Realiseren waterkwaliteitsdoelen: samen met het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden werken we aan het opzetten van een uitvoeringsorganisatie die de uitvoering van de maatregelen uit het Programma Schoon Water in Utrecht kan voorbereiden en coördineren.
Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.
- 45 hectare extra groen: we zetten stappen om in de komende vier jaar 45 hectare extra groen toe te voegen, zoals vermeld in het Voortgangsbrief groene schaalsprong en bomen . We hebben hard gewerkt aan projecten om te komen tot die extra hectaren, zoals in Natuurgebied Zuilen. Om de mensen in de omgeving goed mee te laten denken, kost het echter meer tijd dan eerder voorzien. Diverse straten in Noordwest en Rivierenwijk zijn vergroend, maar nog niet in de data van de indicator meegenomen. Dit heeft ermee te maken dat het tijd in beslag neemt voor dat groen in het beheersysteem van stadsbedrijven zichtbaar is.
- Straat- en buurtniveau vergroenen: we hebben gewerkt aan ‘groen dichtbij’. We hebben in de wijken Noordwest (4), Noordoost (1), Rivierenwijk (4) en Overvecht (6). vergroeningsprojecten uitgevoerd in straten, hoven en op pleinen.
- Parkgebieden en icoonprojecten (de Moreelse Tuinen, Natuurgebied Zuilen en Lunettenpark), groen buiten de stad aan de kant van Amelisweerd, groenblauwe routes Rondje Stadseiland:we hebben gewerkt aan:
- Moreelsetuinen: onderdeel Laan van Puntenburg, uitvoering is gestart. De weg door het Moreelsepark is verwijderd, waardoor er meer groen, minder verharding en één geheel is ontstaan.
- Park Paardenveld, er is verharding weggehaald, hierdoor kan 2000 m2 extra groen worden gerealiseerd.
- Kromme Rijn Linie Landschap: in december is er een samenwerkingsovereenkomst getekend met diverse partners in de regio om een ontwikkelperspectief inclusief uitvoeringsstrategie te realiseren.
- Aan het Lunettenpark is verder gewerkt aan de realisatie en ontsluiting van het gebied voor recreatie.
- Op de concept- visie Natuurgebied Zuilen kwamen ruim 300 reacties. De reacties waren divers. We gebruikten ze als onderleggen voor gesprekken met de omgeving. Met de bewoners is een werkgroep gevormd.
Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.
- Meer monitoren van verwerkingsrapportages en sorteeranalyses: door meer te monitoren kunnen we beter sturen op inzet van ingezamelde afvalstromen als grondstof.
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.
Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.
- Jaarlijks herstel van 100 meter wal/kluismuur en 35 kelders: dit is niet volgens plan verlopen. Door de langere doorlooptijd bij het opstellen van herstelplannen zijn we gestart met het herstel van 23 kelders en bij 48 zijn we gestart met planvorming. We hebben dit jaar meer dan 100 meter muur hersteld.
Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.
- Vervangen van bijna 500 km riolering tot 2050: we liggen niet op schema. Doordat we bij projecten streven naar het gelijktijdig vernieuwen van de openbare ruimte en deze klimaatbestendig en circulair willen maken, is er meer voorbereidingstijd nodig. Ook ontbrak het aan voldoende uitvoeringscapaciteit.
Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.
- Uitvoering van het Rondje Stadseiland, onderdeel Parkzone Den Hommel: dit loopt minder snel dan voorzien omdat het nog niet gelukt is de benodigde grond aan te kopen.
- Het planten van bomen in een aantal projecten is vertraagd omdat door het natte najaar en de natte winter het aanplanten niet mogelijk was.
Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.
- Invoeren nieuw inzamelsysteem voor GFE: het ontwikkelen, testen en implementeren hiervan verloopt niet volgens plan omdat de ontwikkeling van het Innovatiepartnerschap langer duurt.