Programma's

Openbare ruimte en groen

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.

Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  •  Voorzetten pilot wilde bloemen en planten: we hebben de pilot voortgezet waarbij we vijf buurten monitorden, buurtsafari's hielden en een bewonersenquête hebben gehouden.
  •  Maaibeheer stapsgewijs verbeteren: dit hebben we verbeterd door met een kansenkaart bloemrijk hooiland de potenties voor omzetting van gras naar bloemrijk hooiland in beeld te brengen en bewoners de mogelijkheid te bieden voorstellen in te dienen.
  • Vormgeven aan voorbereiding van de integrale openbare ruimte projecten om een bijdrage te leveren aan de opgaven van de stad: we hebben ingezet op de "in een keer goed aanpak" waarbij we diverse openbare ruimte projecten integraal aanpakken door koppelkansen zoals klimaatadaptatie of vergroening te benutten wanneer de wegverharding of riolering moet worden vervangen. We zijn hiertoe verder gegaan met de voorbereidingen en uitvoering van diverse integrale projecten.
  • Besparen van 0,485 miljoen euro: de besparing hebben we gerealiseerd door standaardiseren van materiaalgebruik en versobering beeldkwaliteitsniveau. De raad hebben we geïnformeerd met een brief .
  • Ondersteunen realisatie particuliere Islamitische begraafplaats: er zijn diverse gesprekken geweest met de Vereniging Utrechtse Moslims (VUMO) en omwonenden om te komen tot goede afspraken over de realisatie.
  • Verbeteren begeleiding van en samenwerking met de vrijwilligers: we hebben bijna 10.000 inwoners die structureel meehelpen de stad schoon te houden van materiaal voorzien, voor zelfbeheerders een afsprakenkader gemaakt en een website gelanceerd waarop alle mogelijkheden voor zelfbeheer op een rij staan.
  • Afronden voorbereiding ontheffingenbeleid wervengebied en opstellen financiële regeling voor keldereigenaren: bij 23 kelders is er gestart met herstel en er zijn 35 subsidieaanvragen geweest voor het opstellen van een herstelplan. De tijdelijke subsidieregeling voor herstel van kelders is geactualiseerd en er is een wervenfonds ingesteld bij het Nationale Restauratiefonds. Na het vrachtwagenverbod is ook camerahandhaving ingevoerd voor het beschermen van kelders tegen te zwaar verkeer. De samenwerking met keldereigenaren, zorgplicht en burenplicht is verbeterd.

Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  • Starten onderzoek naar een nieuwe grondslag voor de rioolheffing: we zijn hiermee gestart.
  • Verbeteren waterkwaliteit: samen met de waterschappen hebben we maatregelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit onderzocht. Deze zijn opgenomen in het Programma Schoon Water in Utrecht. We werkten aan een samenwerkingsovereenkomst met HDSR en een uitvoeringsplan. Ook hebben we wilgenteenbollen waarop waterplanten kunnen groeien geplaatst, water- en oeverplanten in de Heldammersingel aangeplant, drijvende eilanden bij de Euclideslaan geplaatst en een natuurvriendelijke oever bij de Linschotersingel aangelegd.
  • Integrale communicatiestrategie water/groen/klimaatadaptatie: deze hebben we ontwikkeld en de raad hierover geïnformeerd.

Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.

  • Toegankelijk loket: in november is het online loket live gegaan. Op de website In uw straat iets doen met fiets of groen | gemeente Utrecht  kunnen bewoners terecht die plannen hebben voor verfraaiing en verbetering van de openbare ruimte. Ook bij de wijkbureaus kunnen mensen hiervoor terecht.
  • Uitwerking bomen en extra groen: in de Voortgangsbrief groene schaalsprong en bomen hebben we de raad hierover geïnformeerd. We hebben ook stappen gezet in de lobby voor toekomstige bekostiging gezamenlijk met andere grote steden.

Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.

  • Niet van toepassing.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.

Doelstelling 1: De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  • Opstellen en ter inzage leggen van de Visie Ondergrond en uitvoeringsagenda: dit is niet volgens plan uitgevoerd, omdat het opstellen van de visie meer tijd vroeg. Hierdoor kon de visie nog niet ter inzage worden gelegd.

Doelstelling 2: Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen.

  •  Vertalen doelstellingen Visie Water en Riolering en Visie Klimaatadaptatie in
    omgevingsplanregels: dit is niet volgens plan uitgevoerd omdat de uitwerking van de omgevingsplanregels voor klimaatadaptatiedoelstellingen meer afstemming vroeg. De omgevingsplanregels voor water en riolering zijn voorbereid om bij de eerste herziening van het omgevingsplan aan de raad voor te leggen.
  •  Aan de raad voorleggen van een Visie Stadswater: Dit is niet volgens plan uitgevoerd omdat de Commissie Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte besloot dat de visie eerst aangevuld moet worden met een beleidsnota. De raad is hierover met een brief geïnformeerd.
  • Vervangen van minimaal 7,1 km riolering: dit is niet volgens plan uitgevoerd. De integrale projecten vroegen meer voorbereidingstijd dan gepland. Hoewel we stappen hebben gezet voor het verbeteren van de stedelijke sturing hierop, heeft het nog niet geleid tot minder voorbereidingstijd. Ook was de uitvoeringscapaciteit onvoldoende en waren projecten complexer dan vooraf voorzien. We hebben 3,5 km riolering vervangen.
  • Afkoppelen van minimaal 13,9 ha verhard oppervlak: dit hebben we niet volgens plan uitgevoerd, voornamelijk doordat we minder riool hebben vervangen dan voorzien en er minder gebruik is gemaakt van de groene daken subsidie en de subsidie watervriendelijk maatschappelijk vastgoed. We hebben totaal 9,1 ha afgekoppeld.

Doelstelling 3: Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren.

  • Niet van toepassing.

Doelstelling 4: Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd.

  •  Onderzoek uitbreiding capaciteit afvalscheidingsstations: dit hebben we niet uitgevoerd zoals we ons hadden voorgenomen. We zijn gestart met een onderzoek naar openingstijden maar dat is nog niet afgrond.
Deze pagina is gebouwd op 12/03/2024 10:24:37 met de export van 06/18/2024 10:16:53