Programma's

Ondersteuning op maat

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.

Doelstelling 1: De buurtteams jeugd en gezin ondersteunen jeugdigen en gezinnen die dat nodig hebben, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien.

  • Buurtteams hebben inzet en kwaliteit medewerkers bij veiligheidsvraagstukken vergroot door trainingen.
  •  De kernpartneraanpak en de samenwerking met scholen is verstevigd.
  • De MBO-teams zijn voortgezet en het bovenregionale onderzoek is uitgevoerd.

Doelstelling 2: Aanbieders van specialistische jeugdhulp bieden specialistische zorg en ondersteuning dichtbij en op maat, zodat jeugdigen gezond, veilig en zoveel mogelijk in een gezin kunnen opgroeien.

  • KOOS, Spoor030, buurtteams en SVMN hebben een gezamenlijke wervingscampagne voorbereid.
  • De samenwerking met de informele zorg en andere partners zoals de jeugdbeschermingsketen is versterkt.
  • De samenwerking rondom scholen met partners in de sociale basis, de huisarts en de kernpartners is versterkt.
  •  We voerden gesprekken met partners van onderwijs, sociale basis, ouders en jongeren over mentale gezondheid en wat belemmerend en helpend is hierin.
  • We hebben het expertisenetwerk Flevoland – Utrecht benut, vanuit dit netwerk zijn middelen besteed aan een verkenning naar hulp aan gezinnen waarbij sprake is van multiproblematiek.

Doelstelling 3: Jeugdbescherming ondersteunt gezinnen als veilig opgroeien en ontwikkelen van jeugdigen wordt bedreigd en vrijwillige hulpverlening niet toereikend is.

  •  We bouwden met buurtteams en EVU-teams in Overvecht en Leidsche Rijn aan kind- en gezinsbescherming in de wijk, beproefden gezins- en systeemgerichte werkwijzen, werkten de randvoorwaarden voor uitbreiding naar alle wijken verder uit en brachten beter in beeld wat professionals nodig hebben voor de verandering. We leverden inbreng voor een landelijke wetswijziging (toekomstscenario kind-en gezinsbescherming).
  •  Samen Veilig Midden Nederland voerde het Koersprogramma ‘Samen doen wat helpt’ uit.  

Doelstelling 4: Utrechters krijgen hulp bij het vinden van een passende oplossing bij hun (zorg)vraag binnen de sociale basiszorg.

  • Inzet POK-middelen ten behoeve van werkwinkels, vroegsignalering schulden en versterking onafhankelijke cliëntondersteuning.

Doelstelling 5: Utrechters krijgen de aanvullende zorg en ondersteuning passend bij hun (zorg)vraag zodat zij mee kunnen doen. 

  • Uitvoering convenant Aan de Slag Utrecht (ADSU).
  • Verankeren van de rol van activering via het programma Thuis in je Wijk door verbinding te leggen tussen stedelijk aanbod en de wijken.
  • We onderzochten de aard van de arbeidsmarktproblematiek en bespraken met partners de benodigde acties.

Doelstelling 6: Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs) begeleiding gericht op herstel en activering, thuis of in een woonvoorziening.

  • Living lab eerst een thuis is voortgezet en er is gestart met het opstellen van het regionaal plan van aanpak dakloosheid (U16) waarin het borgen van de methodiek Living Lab Eerst een Thuis een belangrijk onderdeel is.
  • In het uitvoeringsprogramma "thuis in je wijk” is verder gewerkt aan de onderlinge samenwerking zodat inwoners met een psychische kwetsbaarheid, niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking ondersteund worden bij het opbouwen van een sociaal netwerk.
  • De aanpak “pleger in ons’ is de positie van pilot ontstegen en is vanaf 2024 structureel onderdeel van het hulpverleningsaanbod.

Doelstelling 7. Nieuwkomers weten zich welkom en thuis in Utrecht en kunnen zich maximaal ontwikkelen en ontplooien voor hun toekomst in Utrecht of ergens anders.

  •  We hebben het Plan Einstein –concept ingezet bij alle asielopvanglocaties. Bij locatie Pahud is er sprake van het concept inclusief gemengd wonen met reguliere huurders. Verder kunnen bij alle asiellocaties bewoners en omwonenden meedoen aan activiteiten en cursussen van Plan Einstein. Daarbij was in 2023 extra aandacht voor toeleiding naar werk.
  •  We hebben op 235 plekken opvang en begeleiding aan 300 LVV cliënten geboden volgens de Utrechtse werkwijze.
  • We hebben passende opvang en begeleiding georganiseerd voor kwetsbare EU migranten door extra inzet van Stichting Barka en de inzet outreachend EU-medewerker Leger des Heils. Er waren 20 nachtopvangplekken Stadsbrug in 2023 en 5 plekken 24-uursopvang met activering Bantamstraat voor deze doelgroep.
  • We hebben de wet inburgering uitgevoerd en gewerkt aan lerend stelsel.  We hebben geconcludeerd dat de periode voor lerend ontwikkelen van twee jaar te kort is en zijn voornemens deze te verlengen tot en met 2026 (zie raadsbrief 22 november).

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.

Doelstelling 2: Aanbieders van specialistische jeugdhulp bieden specialistische zorg en ondersteuning dichtbij en op maat, zodat jeugdigen gezond, veilig en zoveel mogelijk in een gezin kunnen opgroeien.

  •  Pleegzorg is meer wijkgericht georganiseerd door netwerkplaatsingen, de campagne ‘Utregs plekkie’, netwerk van pleegouders in de wijk en verbinding van pleegzorg met andere vormen van jeugdhulp in de wijk. De campagne trok veel aandacht, maar heeft niet geleid tot veel nieuwe aanmeldingen van pleegouders.
  • Taskforce jeugd is gestart met de verkenning van maatregelen, zoals hulpvragen met lichtere ondersteuning en meer groepsgericht oppakken (raadsbrief ).

Doelstelling 3: Jeugdbescherming ondersteunt gezinnen als veilig opgroeien en ontwikkelen van jeugdigen wordt bedreigd en vrijwillige hulpverlening niet toereikend is.

  •  In Leidsche Rijn startte het EVU-team later dan beoogd vanwege het ontbreken van voldoende teamleden vanuit partnerorganisaties. In Overvecht had het EVU-team te maken met terugkerende stagnatie door onder andere het ontbreken van een stevige ondersteuning voor de verandering. Van professionals wordt veel gevraagd: ontwikkelen van nieuw vakmanschap en andere organisatie-overstijgende werkwijzen en loslaten van vertrouwde zekerheden. Zie Raadsbrief Stand van Zaken Huiselijk Geweld en Kindermishandeling .

Doelstelling 4. Utrechters krijgen hulp bij het vinden van een passende oplossing bij hun (zorg)vraag binnen de sociale basiszorg

  • Niet van toepassing.

Doelstelling 5. Utrechters krijgen de aanvullende zorg en ondersteuning passend bij hun (zorg)vraag zodat zij mee kunnen doen 

  • Niet van toepassing.

Doelstelling 6. Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs) begeleiding gericht op herstel en activering, thuis of in een woonvoorziening 

  • Niet van toepassing.

Doelstelling 7. Nieuwkomers weten zich welkom en thuis in Utrecht en kunnen zich maximaal ontwikkelen en ontplooien voor hun toekomst in Utrecht of ergens anders

  •  Structurele inbedding van de LVV aanpak en de realisatie van een landelijk dekkend netwerk LVV zijn vanwege de val van het Kabinet voor onbepaalde tijd uitgesteld (zie raadsbrief 13 november 2023).
Deze pagina is gebouwd op 12/03/2024 10:24:37 met de export van 06/18/2024 10:16:53