Uitgangspunten voor deze paragraaf zijn de actuele meerjarennota's en -plannen op het gebied van bereikbaarheid, maatschappelijk vastgoed, gemeentelijke gebouwen, openbare ruimte en de gemeentelijke watertaken. Deze nota's vormen de basis voor het investeringsprogramma, u vindt een verwijzing naar deze nota’s bij de verschillende subparagrafen per programma.
Een nadere specificatie per investering is opgenomen in de geheime investeringsstaten bij deze jaarstukken.
Onder investeringen verstaan wij het vastleggen van vermogen in objecten waarvan het nut zich over meerdere jaren uitstrekt. In deze paragraaf gaan we in op de investeringen die in ontwikkeling zijn en reeds in de meerjarenprogramma’s zijn besproken (categorie A). Daarnaast noemen we de geplande investeringen die nog nadere uitwerking en besluitvorming vragen (categorie B).
Ten behoeve van de autorisatie van de uitgaven wordt het gehele investeringskrediet in zijn geheel geautoriseerd voor de looptijd van het krediet. U autoriseert bij de programmabegroting bijvoorbeeld in één keer het bedrag voor een investering die in drie jaar wordt uitgevoerd. Het ritme van de uitgaven maakt deel uit van de liquiditeitsplanning en de verwachte schuldontwikkeling, zoals toegelicht in de paragraaf Financiering .
De investeringen zijn onderverdeeld in twee categorieën:
- Vervangingsinvesteringen
- Uitbreidingsinvesteringen
De uitbreidingsinvesteringen worden verder onderverdeeld in projecten categorie A en categorie B.
Uitbreidingsinvesteringen categorie A
Categorie A betreft investeringen waarover al eerder besluitvorming heeft plaatsgevonden of waarvan geen verdere besluitvorming vereist is, aangezien het project past binnen al eerder vastgesteld beleid, zoals bijvoorbeeld een meerjarenplanning.
Uitbreidingsinvesteringen categorie B
Categorie B betreft uitbreidingsinvesteringen waarover wij uw gemeenteraad nog verder willen informeren via een raadsvoorstel alvorens wij met het project van start gaan. De benodigde middelen worden nog niet geautoriseerd bij de programmabegroting. Wij wachten met de inzet van deze middelen tot uw gemeenteraad heeft ingestemd met het betreffende raadsvoorstel.
Routine-investeringen en Groei in Balans
We kennen ook routine-investeringen op het gebied van onze bedrijfsvoering en de zogeheten investeringen Groei in Balans vanuit het Coalitieakkoord. Ook deze zijn onder te verdelen in vervangingsinvesteringen en uitbreidingsinvesteringen.
Binnen de vervangings- en de uitbreidingsinvesteringen maken we onderscheid in investeringen met economisch nut en investeringen met maatschappelijk nut.
Economisch nut
Materiële vaste activa hebben een economisch nut wanneer deze verhandelbaar zijn (er is een markt voor) en/of als ze kunnen bijdragen aan het genereren van middelen. Ook wanneer wij ter bestrijding van kosten rechten of een heffing kunnen innen spreken we van materiële vaste activa met een economisch nut. Een voorbeeld hiervan zijn investeringen in de gemeentelijke riolering, scholen en welzijnsaccommodaties.
Maatschappelijk nut
Materiële vaste activa in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut genereren geen inkomsten, maar vervullen wel duidelijk een publieke taak. Het betreft investeringen in bijvoorbeeld wegen, fietspaden, water en groenvoorzieningen.