Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.
Doelstelling 1: De Utrechtse belangen zijn goed vertegenwoordigd in de regio, nationaal en internationaal.
- We hebben het Coalitieakkoord in 2023 vertaald naar Utrechtse lobbyprioriteiten die we onder de aandacht hebben gebracht bij bewindspersonen en Tweede Kamerleden, o.a. door middel van de organisatie van werkbezoeken en gesprekken over bijvoorbeeld de Participatiewet, voorschoolse educatie, dakloosheid, mobiliteit en woningbouw.
- We bouwen aan een relevant regionaal en (inter)nationaal netwerk voor al onze bestuurders. Utrecht is lid van de EBU en we werken nauw samen met onder andere de MRU, G4, VNG, Eurocities, ICLEI, POLIS en de VN (waarin de Utrechtse bestuurders bovendien relevante posities bekleden).
- In 2023 was Utrecht voorzitter van de G4: we hebben qua lobby met name ingezet op kansengelijkheid voor het jonge kind en woningbouw en hierbij het grootstedelijk netwerk versterkt.
- Om de MRU steviger te positioneren hebben we het Utrechtse Wielerdiner en de UtrechtDag georganiseerd in Nieuwspoort voor ons Haagse netwerk en is er in aanloop naar de formatie een gezamenlijke MRU/EBU-agenda opgesteld op o.a. mobiliteit, wonen, groen en energie.
- Om de Utrechtse voortrekkersrol bij de internationale klimaatdoelstellingen te bestendigen hebben we weer deelgenomen aan de jaarlijkse COP. Ook hebben we een Voluntary Local Review opgeleverd over de Global Goals, een grote bijdrage geleverd aan WHO conferentie ‘healthy cities’ en hebben we 21 internationale delegaties op de thema’s fiets, mobiliteit, economie en verstedelijking ontvangen.
Doelstelling 2: De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vormen samen een betrouwbaar bestuur van de stad stadsbestuur.
- Op 16 mei 2023 heeft het college de Voorjaarsnota aangeboden aan de raad. Hierin is de planning van de uitvoering van het Coalitieakkoord inzichtelijk gemaakt. De uitvoering en realisatie van het Coalitieakkoord is daarmee inzichtelijk geworden voor de raad en is onderdeel van de P&C cyclus geworden.
- De raad heeft de instrumenten burgeragendering en inwonerinitiatief geëvalueerd en op basis daarvan werkt de raad aan doorontwikkeling van die instrumenten. Begin 2024 ervaren inwoners minder procedurele drempels wanneer ze hun geluid willen laten horen. Daarnaast heeft de raad uitvoering gegeven aan de motie ‘doeltreffende raad’ door nader onderzoek te verrichten naar de werkwijze, cultuur en werkdruk. De raad heeft doelstellingen voor de werkdruk in subdoelstelling 2.1 van 2024 opgenomen en heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in de werkwijze. Bijvoorbeeld om niet meer tot laat in de nacht te vergaderen, wat problemen opleverde voor raadsleden die ’s ochtends weer moeten werken.
Doelstelling 3: Utrechters zijn actief in de eigen omgeving en/of oefenen invloed uit op gemeentelijke plannen, beleid en uitvoering in hun buurt, wijk en/of stad.
- Voor de zomer zijn met de buurt buurtagenda’s opgesteld voor Kanaleneiland, Zuilen-oost, Pijlsweerd, Ondiep/ 2e Daalsebuurt, Parkwijk en Terwijde en na de zomer is de uitvoering gestart. Daarover stuurden wij raadsbrieven op 21 februari 2023 en 22 juni 2023 .
Doelstelling 4: De informatievoorziening en dienstverlening aan de inwoners en ondernemers is betrouwbaar, actueel, begrijpelijk, toegankelijk en passend bij de vraag.
- De speerpunten 2023 en 2024 voor het plan van aanpak verbeteren van de 'menselijke maat' zijn vastgesteld:
- Verlagen van drempels voor inwoners om problemen bij/met de overheid aan te geven.
- Het verbeteren van het werken met en leren van inwonerssignalen.
- Vergroten van handelingsperspectief en versterken maatschappelijke sensitiviteit van de publieksdienstverlener.
- Stadskamer: Er zijn verschillende 'klantreizen' uitgevoerd, verbetervoorstellen uitgewerkt en doorgevoerd. Daarnaast zijn er dashboards ontwikkeld op basis waarvan meer en sneller inzicht ontstaat in de vraag(patronen).
- De Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen 2023 hebben in Utrecht plaatsgevonden. Deze waren betrouwbaar en toegankelijk.
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.
Doelstelling 2: De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vormen samen een betrouwbaar bestuur van de stad stadsbestuur.
- Het Utrechts Ombudsloket is 1 september gestart:
- Omdat het belangrijk is dat Utrechters het Ombudsloket weten te vinden, ging in de eerste maanden veel aandacht uit naar het vergroten van naamsbekendheid. Er werd een brede campagne gevoerd op sociale media, in drukwerk en door middel van fysieke ontmoetingen met Utrechtse burgers.
- In 2023 kreeg het Utrechts Ombudsloket 177 meldingen over uiteenlopende onderwerpen. Het loket bood een luisterend oor en adviseerde melders. Vaak werden melders in contact gebracht met de juiste personen binnen de gemeente; soms werden klachten warm overgedragen aan de klachtbehandeling binnen de gemeente. Ook had het loket een signalerende functie bij veel meldingen over een onderwerp.
Doelstelling 4: De informatievoorziening en dienstverlening aan de inwoners en ondernemers is betrouwbaar, actueel, begrijpelijk, toegankelijk en passend bij de vraag.
- De pilot 'eerst bellen voordat de brief verstuurd wordt 'is vanwege prioriteitstellingen en beschikbare capaciteit binnen het programma nog niet opgepakt. Dit wordt in 2024 nader onderzocht.
- Het project Staatloosheid heeft zoals in de Tweede bestuursrapportage gemeld vertraging opgelopen vanwege prioriteit aan andere wettelijk verplichte dienstverlening zoals de eerste inschrijving van vluchtelingen uit Oekraïne, de groei van nieuwkomers in Utrecht, de verwerking van geboorte en overlijden en een extra verkiezing.
- Er was een ongeplande extra Tweede kamerverkiezing.
- Twee keer is er een controle van de handtekeningen voor een referendum gedaan. Hiervoor is geen capaciteit beschikbaar in de begroting.