Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.
Doelstelling 1. (Her)ontwikkeling van de fysieke leefomgeving draagt bij aan gezonde groei met kwaliteit en in balans.
Gebied West/Noordwest:
- We hebben gewerkt aan Gebiedsvisies voor Lage Weide (nota van uitgangspunten voorbereid) en Station Zuilen (idoc vastgesteld) en de ontwikkeling van het Werkspoorkwartier (doorlopend).
Gebied Centrum:
- Voor de Jaarbeurs zijn we gestart met een omgevingsvisie voor het hallencpomplex.
- De ontwikkeling van de Tuinen van Moreelse ligt op koers: de uitvoering van de herinrichting van Laan van Puntenburg is nadert afronding. Voor de herinrichting van het Moreelsepark is de planvoorbereiding gestart conform het vastgestelde ontwikkelkader.
Gebied Leidsche Rijn en Vleuten de Meern:
- We zien mogelijkheden om op termijn verder te optimaliseren in Papendorp. Concreet werken we aan een verdichting in Groenewoud van 1.650 naar 1.800 woningen.
- Aan Rijnenburg is voortvarend aan planvorming voor gebiedsontwikkeling gewerkt. De nota van uitgangspunten deel 1: het programmatisch vertrekpunt wordt voorbereid voor besluitvorming.
Gebied Zuidwest (inclusief Merwedekanaalzone):
- We hebben gewerkt aan onderzoeken naar ruimtelijke en programmatische consequenties en kansen van de mogelijk infrastructurele maatregelen op Westraven, de Woonboulevard en MWKZ deelgebied 6.
Gebied USP en Rijnsweerd:
- Onderhandeling met Universiteit Utrecht om te komen tot een Samenwerkingsovereenkomst om de ambities uit de Omgevingsvisie USP te realiseren.
Gebied Overvecht:
- De Moldaudreef (aanpak kruispunten) en Orinocodreef (fietsstraat) zijn uitgevoerd. Ook zijn de hoven langs de Carnegiedreef en Zamenhofdreef als onderdeel van het Groene Lint heringericht.
- Verder zijn we gestart met het maken van een Omgevingsvisie voor Overvecht (waar o.a. de stationsomgeving en het Noorderpark onderdeel van zijn).
- We hebben doorgewerkt aan de planvorming voor het versterken van de openbare ruimte, zowel voor het project Amazonekwartier, de Groene Voet als het project Taagdreef e.o.
Gebied Noordoost, oost en zuid:
- Er is verder gewerkt aan de ontwikkeling van Maarschalkerweerd tot Parklandschap. Zo zijn we verder gegaan met de variantenstudie Maarschalkerweerd-Noord en het Lunettenpark. Voor het Lunettenpark deel 1 zijn VO's vastgesteld en wordt gewerkt aan de voorbereiding van de uitvoering. Het IPvE deel 2 is in voorbereiding.
- Voor het knooppunt Lunetten-Koningsweg hebben de eerste verkenningen plaatsgevonden aan de hand van verschillende ontwikkelscenario’s en parallel is gestart met het onderzoek voor de tijdelijke ontwikkeling van Tussen de Rails.
- We hebben verder gewerkt aan diverse projecten in het Rubenskwartier, zoals de Kwekerij fase 3 en 4 en de ontwikkeling van een VrouwKind Centrum voor het Diakonessehuis. Daarnaast zijn we in gesprek met het UMC over de herontwikkeling van de zusterflats. Binnenkort wordt het opstellen van een IPvE/FO voor de openbare ruimte opgestart.
Externe subsidies:
- We hebben de beschikbare middelen van het Kansen voor West II programma toegekend aan projecten in de stad waarmee we optimaal gebruik hebben gemaakt van de Europese middelen. Met de eerste openstellingen van het Kansen voor West III programma hebben we succesvolle aanvragen gehad voor een bijdrage. In 2023 zijn er 11 nieuwe projecten beschikt en zijn 7 aanvragen nog in behandeling. Daarmee hebben we al een belangrijk deel van de middelen ingezet op voor onze relevante thema’s en projecten.
Doelstelling 2. De bebouwde omgeving is veilig, leefbaar en tast de gezondheid niet aan.
In de programmabegroting 2023 zijn er voor deze doelstelling geen meerjarige trajecten opgenomen.
Doelstelling 3. Voldoende passende en betaalbare huisvesting voor alle bewoners en woningzoekenden.
- *Vooruitlopend op – mogelijk - landelijk beleid via de actieplannen middenhuur en betaalbare koop het aantal betaalbare woningen (huur en koop) voor middeninkomens toe laten nemen. Cijfers ontvangen we vanuit het Woon-onderzoek in 2025.
- De afgelopen periode is de kennis op het dossier bestendigen gemengd wonen aanpak verder ontwikkeld.
- *Behouden en versterken van samenwerking met partners van de stad; corporaties, zorgpartijen, beleggers, ontwikkelaars, makelaars, etc. Er is een advies door de verkenner samenwerking met de markt uitgebracht en de aanbevelingen om de samenwerking te verbeteren zijn overgenomen.
Doelstelling 4. Behouden, beheren en benutten van erfgoed als cultuurhistorische drager van het karakter van Utrecht.
- Onderzoeksagenda Erfgoed: doel, doelgroep, gebruik en inhoudelijke structuur voor de Onderzoeksagenda zijn klaar. Het inhoudelijk vullen van de periodes en thema’s en het betrekken van partners volgt in 2024.
- Digitalisering van Erfgoeddata: Het Monumenten Informatie Systeem is overgezet naar de Gemeentelijke Erfgoed Registratie conform de nieuwe Verordening Erfgoed, beleid is geborgd in kennis- en waardenkaarten, 116.000 documenten overgedragen aan het HUA.
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.
Doelstelling 1. (Her)ontwikkeling van de fysieke leefomgeving draagt bij aan gezonde groei met kwaliteit en in balans.
- Studies naar het doortrekken van het Forum Westflank Spoorzone is voorlopig stilgelegd in afwachting van de conclusies van de Mirt-verkenning Merwedelijn.
- De planvorming voor het 4e Kwadrant Leidsche Rijn Centrum/Lage Weide is volgend aan de uitgangspuntennotitie en een op te stellen omgevingsvisie voor bedrijventerrein Lage Weide. Hiermee is een andere planning ontstaan voor de uitwerking van de ontwikkelmogelijkheden.
- Binnen het Rubenskwartier zijn twee projecten uitgesteld: SSH heeft op 16 mei 2023 aangegeven dat zij de herontwikkeling van het IBB studentencomplex uitstellen tot na 2030. Daarnaast heeft Syntrus Achmea aangegeven dat zij gezien de huidige economische situatie nu geen herontwikkeling van het winkelcentrum IBB hof willen starten.
Doelstelling 2. De bebouwde omgeving is veilig, leefbaar en tast de gezondheid niet aan.
Niet van toepassing
Doelstelling 3. Voldoende passende en betaalbare huisvesting voor alle bewoners en woningzoekenden.
- Voor middenhuur worden afspraken gemaakt over de duur van de betaalbaarheid voor een periode van 20 jaar/ Voor koop ligt dit lastiger. Dit kan alleen voor de eerste koop. Door middel van anti-speculatiebeding wordt de speculatie en de daarmee gepaarde prijsstijgingen beperkt.
- Blijvende aandacht voor huisvesting bijzondere en kwetsbare doelgroepen en het verhogen van de productie van meer betaalbare sociale huurwoningen.
Het afgelopen jaar is middels een nieuwe aanpak ingezet op het realiseren van zoveel mogelijk sociale huisvesting voor reguliere woningzoekenden en kwetsbare en bijzondere doelgroepen. Dit doen we aan de hand van verschillende treden: op gang houden sociale woningbouwproductie, samenwerking in de regio, beter benutten bestaande voorraad, inzet eigen vastgoed en/of aankoop van vastgoed en tijdelijke woningbouw. Door het oplopende tekort en de groeiende vraag van kwetsbare Utrechters blijft extra inzet noodzakelijk. Per kwartaal informeren we de raad over de laatste stand van zaken via de kwartaalrapportage sociale huisvesting.
Doelstelling 4. Behouden, beheren en benutten van erfgoed als cultuurhistorische drager van het karakter van Utrecht.
- Programmaplan Unesco werelderfgoederen: niet volgens plan uitgevoerd, omdat dit in de actie-agenda geen prioriteit kreeg in 2023.