Paragrafen

Bedrijfsvoering

We zetten in op bedrijfsvoering die niet alleen doelmatig is, maar ook maatschappelijk verantwoord, met oog voor mens en maatschappij. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de volgende drie thema’s:

  • Doelmatig inkopen en maatschappelijke doelstellingen
  • Naar een meer diverse en inclusieve organisatie
  • Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

1. Doelmatig inkopen en maatschappelijke doelstellingen
In mei 2023 heeft gemeente Utrecht het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) ondertekend. Dit manifest en het gemeentelijk sociaal en duurzaamheidsbeleid behoefde een vertaling naar handelingsperspectief voor de gemeentelijke inkooppraktijk. Daartoe is een uitvoeringsprogramma MVOI opgesteld, dat in het 1e kwartaal van 2024 aangeboden wordt aan het College. Echter, de organisatie heeft niet stilgestaan en sociaal en duurzaam inkopen heeft inmiddels een significante positie verworven in de vele projecten en aanbestedingstrajecten waarmee ook al in 2023 aanzienlijke sociale en duurzame impact is veroorzaakt.

2. Naar een meer diverse en inclusieve organisatie
In het streven naar een diverse en inclusieve gemeentelijke organisatie hebben we in 2023 een aantal belangrijke resultaten behaald.

  • Het uitvoeringsplan Inclusie en Diversiteit (I&D) voor de organisatie is opgesteld en gedeeld met de gemeenteraad. Alle organisatieonderdelen hebben vervolgens een plan van aanpak voor het eigen onderdeel opgesteld. We komen hiermee in een nieuwe fase in de ontwikkeling naar een inclusieve en diverse organisatie.
  • Inclusieve werkomgeving: Inclusief leiderschap en het bewust maken van leidinggevenden is ingang gezet door onder anderen inclusie en diversiteit nadrukkelijk in leer- en ontwikkelprogramma’s op te nemen, zoals de onboarding voor nieuwe leidinggevenden. Deze trajecten zijn gericht op meer bewustwording op de werkvloer.  
  • Meer culturele diversiteit in de top: Om de culturele diversiteit in de top te vergroten hebben we in 2023  gewerkt aan verbetering van onze werving- en selectietrajecten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gestructureerde interviews en gespecialiseerde werving- en selectiebureaus. Inclusief werven en selecteren op competenties, is nu de standaard.
  • Meer medewerkers en stagiairs met een arbeidsbeperking: We voldoen aan het quotum van de Wet Banenafspraak en blijven bewust en gericht mensen met een arbeidsbeperking aannemen, ook buiten de doelgroep van de Wet Banenafspraak.
  • Maatschappelijke sensitiviteit: We hebben diverse activiteiten uitgevoerd gericht op bewustwording van medewerkers over maatschappelijke sensitiviteit, zoals inspiratiesessies.

3. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
Met het thema Duurzame Inzetbaarheid heeft de organisatie zich in 2023 gericht op het versterken van de vitaliteit, het vakmanschap en het verandervermogen van de medewerkers.

  • Vitaliteit: In 2023 was er sprake van een relatief hoog ziekteverzuim in de organisatie. Om hier grip op te krijgen zijn onder anderen Preventief Medische Onderzoeken (PMO’s) binnen alle organisatieonderdelen uitgevoerd, is ervoor gezorgd dat ieder organisatieonderdeel een eigen preventiemedewerker heeft en zijn per onderdeel vitaliteitsplannen opgesteld op het gebied van preventie, arbo en verzuim.
  • Vakmanschap en verandervermogen: Op het vlak van vakmanschap en verandervermogen is in 2023 verder gewerkt op basis van de organisatiebrede visie ‘Samen Werkend Leren’. Voor alle medewerkers is er een breed leer- en ontwikkelaanbod zoals loopbaanadvies- en coaching, online leermogelijkheden en aanbod vanuit diverse strategische thema's (zoals weerbaarheid, diversiteit en inclusie, digitale stad). Elk organisatieonderdeel heeft een eigen leer- en ontwikkelplan gemaakt en is verantwoordelijk voor het goed benutten van het opleidingsbudget.
Deze pagina is gebouwd op 06/18/2024 10:32:04 met de export van 06/18/2024 10:16:53