Het betalingsverkeer van Utrecht vindt volledig plaats vanuit de afdeling Financiën Inkoop en Juridische zaken (FIJ). Dit betreft het beheer van het gemeentelijke rekeningstelsel, het coördineren van bevoegdheden, het verrichten van feitelijke betalingen en het incasseren van vorderingen. Naast BNG Bank als huisbankier heeft de gemeente een betalingsverkeerrelatie met de Rabobank in het licht van onze derivaten. Vanuit de periode van voor de huisbankierwissel resteerden nog enkele bankrekeningen die bij ABN Amro werden aangehouden. Per eind 2023 bevonden deze zich in de laatste fase van opheffing.
Saldobeheer
Vanuit het centrale beheer verzorgt FIJ de gemeentelijke saldoregulatie. Dit houdt in dat tekorten of overschotten in rekening courant worden aangevuld respectievelijk uitgezet en wel zodanig dat het gemeentelijke banksaldo zoveel mogelijk naar nul wordt gestuurd, hierbij rekening houdend met de wettelijke bepalingen inzake kasgeldlimiet en de Regeling Schatkistbankieren. In 2023 kwam dit hoofdzakelijk neer op indekking van tekortsaldi. Dit wordt per dag beoordeeld. Gedurende 2023 zijn 242 kas- en daggeldtransacties gedaan met een totale hoofdsom van circa 12,2 miljard euro. Begin 2023 konden deze transacties nog worden aangegaan tegen een rente van circa 2%, maar gedurende 2023 liep de geldmarktrente gestaag op tot een niveau van bijna 4% per eind 2023. De gemiddelde rente voor geldmarkttransacties over 2023 bedroeg circa 3,0%.
Het opvangen van tekortsaldi door middel van kas- en daggeldtransacties is in termen van rentekosten voordeliger dan dat dit binnen de kredietlimiet plaatsvindt (‘roodstand’). Over 2023 leverde dit een besparing op van 0,56 miljoen euro.
Schatkistbankieren
Op grond van de Regeling Schatkistbankieren dienen decentrale overheden tijdelijk overtollige geldmiddelen in ’s Rijks Schatkist aan te houden, dit met uitzondering van een zeker drempelbedrag. Wel mogen overtollige middelen bij medeoverheden worden uitgezet.
Voor 2023 bedroeg het drempelbedrag voor de gemeente Utrecht 12,44 miljoen euro. De gemiddelde stand van de gedurende 2023 buiten de Schatkist aangehouden middelen bedroeg 2,3 miljoen euro. Daarmee heeft de gemeente in 2023 ruim binnen dit drempelbedrag geopereerd. Voor een nadere specificatie hiervan verwijzen wij u naar de tabel in toelichting op de balans onder de post Uitzettingen met een rentetypische looptijd korter dan één jaar.
Gedurende 2023 hebben er 16 tijdelijke plaatsingen in de Schatkist plaatsgevonden en 29 onttrekkingen. Per 31 december 2023 hadden wij 7 miljoen euro in de Schatkist uitstaan. Net als de rente over op te nemen kortlopende leningen liep de rentevergoeding over in de Schatkist geplaatste geldmiddelen gedurende 2023 eveneens op tot een niveau van circa 3,9% per eind 2023.