Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.
Doelstelling 1: Gelijk aan de groei van de stad is er in alle wijken steeds meer passend aanbod van diverse creatieve makers en culturele instellingen.
- Stadsprogrammering: samen met Utrecht Marketing is ervoor gekozen om het wijkfestivalconcept aan te passen en door te ontwikkelen naar een meer thematisch concept van Culturele Zondagen, met elke editie activiteiten in zowel binnenstad als een aantal wijken.
- Kunstprogramma Gemene Grond: in het kader van dit programma zijn twee opdrachten verstrekt, die in de loop van 2024 opgeleverd gaan worden.
Doelstelling 2: Een breed publiek uit Utrecht en daarbuiten neemt actief deel aan en bezoekt het culturele aanbod in de stad.
- Jongerencultuurhuisfunctie: de nadere regel subsidie jongerencultuurhuis Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern 2025-2028 is ontwikkeld en in december gepubliceerd. Met de beoogd exploitanten van drie toekomstige jongerencultuurplekken in deze twee wijken, werken we vanaf 2025 aan de realisatie van de jongerencultuurhuizen.
- Wijkcultuurhuis Merwedekanaalzone: samen met Stichting Kunst & Cultuur Kanaal30 is er verder gewerkt aan de vaststelling van een voorlopig ontwerp voor het wijkcultuurhuis dat in de Merwedekanaalzone ontwikkeld wordt.
- UM stadsmarketing: via o.a. de UITagenda, magazine MAG, het UITfeest en de Culturele Zondagen is er gewerkt aan versterking van de cultuurcampagne en het zichtbaarder maken van cultuurinstellingen voor verschillende doelgroepen.
- Amateurkunsteducatie: de 10 gesubsidieerde organisaties hebben stappen gezet op het gebied van fair practice, governance en diversiteit & inclusie. Om de doorontwikkeling van aanbieders in amateurkunsteducatie mogelijk te maken en te borgen en de pluriformiteit te versterken is in 2023 de nadere regel Subsidie Amateurkunsteducatie 2025-2028 vastgesteld.
- Cultuurcoaches: De nadere regel Stimuleringssubsidie Combinatiefuncties Cultuur 2023-2024 loopt. In 2023 kregen 8 organisaties subsidie vanuit deze regeling, waardoor cultuurcoaches in verschillende delen van de stad werken aan de toegankelijkheid van actieve cultuurdeelname voor Utrechters en de verbinding tussen cultuur en andere domeinen.
- Creatief Vermogen Utrecht: via vele creatieve partnerschappen tussen culturele instellingen en scholen is gewerkt aan de culturele en creatieve ontwikkeling van Utrechtse leerlingen, met uitbreiding van een aantal vmbo-scholen. We matchen de bijdrage van het Rijk voor de 4e ronde van Cultuureducatie met Kwaliteit; besloten is dat TivoliVredenburg het penvoerderschap zal overdragen aan Cultuur & School.
Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.
Doelstelling 1: Gelijk aan de groei van de stad is er in alle wijken steeds meer passend aanbod van diverse creatieve makers en culturele instellingen.
- Uitvoeringsnota Cultuurparticipatie: er is meer tijd genomen voor het participatieproces in de ontwikkeling van dit programma. Deze is in september 2023 vastgesteld voor de periode 2024-2028. De uitvoering van de daarin opgenomen activiteiten start dan ook in 2024 in plaats van al in 2023.
Doelstelling 2: Een breed publiek uit Utrecht en daarbuiten neemt actief deel aan en bezoekt het culturele aanbod in de stad.
- Domplein 4-5: het is de beheerorganisatie DOMUS niet gelukt tot een sluitende businesscase te komen voor het pand Domplein 4-5. Een extern adviseur/kwartiermaker heeft een rapport uitgebracht met de aanbeveling het beheer extern te organiseren, hier wordt verder op ingezet.