Programma's

Volksgezondheid

Deze activiteiten hebben we uitgevoerd zoals in de Programmabegroting 2023 opgenomen.

Doelstelling 1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaal economische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012.

Gezondheidswinst voor iedereen
Leefstijl:

  • Met SportUtrecht wordt de gezonde sportvereniging gestimuleerd, door aandacht te geven aan laagdrempelig bewegen, rookvrije sportparken, verantwoord alcoholgebruik en gezond eten. Ondanks dat we geen extra aandacht aan zonbescherming hebben besteed, zijn enkele sportverenigingen hier zelf mee aan de slag gegaan.
  • Gewerkt aan relationele en seksuele vorming via onder andere het programma Lentekriebels.
  • Gewerkt aan preventie van middelengebruik (alcohol, drugs, tabak): hierbij  hanteren wij het motto : “Het beste is niet gebruiken, maar doe je het toch wees je dan bewust van de risico’s.” Werken aan verantwoord gebruik is één van de doelen bij onze samenwerking met partijen in de stad, waaronder studentenorganisaties. Voor betere herkenning van en zorgtoeleiding bij problematisch middelengebruik en gokgedrag onder kwetsbare groepen is was er in 2023  intensieve samenwerking tussen gezondheid, veiligheid en sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen. Tevens is de  Nadere regel verslavingspreventie 2024 vernieuwd. En is er een nieuw Preventie- en handhavingsplan alcohol 2023-2027 opgesteld .
  •  Continuering activiteiten in kader van een Rookvrije generatie in 2035. Steeds meer plekken waar kinderen komen zijn rookvrij. Per 1 juli 2023 zijn ook de sportparken rookvrij en is een voorbereidingsbesluit genomen, waarin een voorlopig verbod op tabaksspeciaalzaken is opgenomen.  
  •  Continuering van het faciliteren van sporten en bewegen bij ouderen, door o.a. uitvoering van het programma Doortrappen.

Sociale leefomgeving:

  •  De Collectieve Aanpak Opvoedondersteuning is bestendigd met als focus de samenwerking met partners in de stad (zie ook programma Sport&Samenleven). Een voorbeeld is dat ouders van baby’s van 8 maanden een groepsconsult (Webinar Hoera! 8 maanden) aangeboden krijgen vanuit de JGZ. Deze waren veelal online en in Kanaleneiland en Overvecht ook fysiek.

Fysieke leefomgeving:

  • Gezondheidsadvisering in ruimtelijke plannen is uitgevoerd.

Verkleinen gezondheidsverschillen
Leefstijl:

  • Via moskeeën en buurthuizen hebben we moeilijk bereikbaar groepen bereikt om voorlichting te geven over bv drugs, soa en roken. We zijn gestart met het project Rookvrij leven Overvecht 2023-2025. Ook organiseerden we tien Gezond & Fitdagen in verschillende wijken.

Zorg- en hulpverlening:

  •  De aanpak Kansrijke Start is ver s terkt en verbreed. We hebben contact met de zorgverzekeraar gelegd om te verkennen waar we elkaar kunnen versterken. In 8 wijken zijn geboortenetwerken waar professionals vanuit het medische domein en het sociale domein samenwerken rondom de zorg en ondersteuning voor (aanstaande) ouders. In de opname van U in de wijk tijdens het werkbezoek van het Landelijke Actieprogramma Kansrijke Start vertellen deelnemers over het geboortenetwerk in Kanaleneiland. Het aantal prenatale huisbezoeken door de Jeugdgezondheidszorg is toegenomen. Hierdoor kregen meer ouders tijdige zorg en ondersteuning.
  •  Werkplannen Health Hub Utrecht coalities 2024-2026 zijn opgesteld

Sociale leefomgeving:

  • We hebben ingezet op taalthuisstimulering voor 0-4 jarigen door verdere uitbreiding van individuele taalthuisbezoeken en ouder-kindgroepen en dit verder te ontwikkelen samen met Taal Doet Meer en ouders.

Deze activiteiten hebben we afwijkend of anders gerealiseerd dan opgenomen in de Programmabegroting 2023.

Doelstelling 1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaal economische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012.

Gezondheidswinst voor iedereen
Leefstijl:

  •  Valpreventie voor ouderen: deze activiteit is op een andere manier uitgevoerd vanwege de kaders in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We zijn samen met betrokken partijen uit het medisch en sociaal domein gestart met de Utrechtse ketenaanpak Valpreventie en bouwen daarin voort op de wijknetwerken van vallen-voorkomen.  
  • Het plan van aanpak voor meer senior- en dementievriendelijke wijken: dit plan is niet  gemaakt, omdat het wordt opgenomen in het IZA-regioplan Ouderen en integraal uitvoeringsprogramma ouderen.  

Verkleinen gezondheidsverschillen
Zorg- en hulpverlening:

  • Doorontwikkeling van de gezonde wijkallianties en wijknetwerken: deze activiteit is niet volgens plan uitgevoerd omdat de Wijkalliantie Plus, het samenwerkingsverband van directeuren en bestuurders van een aantal kernpartners in het sociaal domein en de eerstelijnszorg, het initiatief heeft genomen om samen met de gemeente het opgavegericht samenwerken in wijken te versterken. West en Kanaleneiland zijn gekozen om, aan de hand van het proces Wijkdata Wijkdoen, in de praktijk gezamenlijk de nieuwe werkwijze te ontwikkelen. Daarom is gekozen om hier focus op te houden en niet in te zetten op doorontwikkeling van de gezonde wijkallianties en wijknetwerken.

Vermeerderen gezondheidskennis

  • Internationale netwerken: deze activiteit is niet volgens plan uitgevoerd omdat we daarnaast het jaarlijkse WHO Congres Healthy Cities in Utrecht hebben georganiseerd. Hiermee hebben we nationale, regionale en Utrechtse netwerken een plek geboden in het internationale / WHO netwerk.
Deze pagina is gebouwd op 12/03/2024 10:24:37 met de export van 06/18/2024 10:16:53